CEFC je v rámci projektu Hedvábné stezky největším investorem v Česku

09.02.2017

Premiér Sobotka je nakloněn realizaci projektu "Ekonomické pásmo Hedvábné stezky a Námořní Hedvábné stezky pro 21. století". Během svých návštěv v roce 2015 v rámci tohoto projektu podepsal třicet jedna smluv o spolupráci. O rok později odjel ministr zemědělství Jurečka, přitom vyzval soukromé firmy k účastni delegace.

Kromě významné spolupráce leteckých společností se čínské firmy na českém trhu pohybují celkem tiše, za to úspěšně odkupují akciové podíly. Příkladem za všechny je pivovar Lobkowicz. CHINA CEFC ENERGY (CEFC) vlastní 79,4 %, podíl 10 % pak vlastní předseda představenstva Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil, který nadále zůstává ve funkci generálního ředitele.

Radil tuto změnu podílových majitelů komentuje slovy: "Noví vlastníci mají plnou důvěru v současný management a nastavenou novou strategii firmy. Pivovary Lobkowicz chtějí zůstat jedním z lídrů pivovarnického trhu v České republice a dále posilovat svou tržní pozici. Na současném a budoucím růstu firmy a zvyšování ziskovosti se mohou podílet kromě nového vlastníka i ti stávající minoritní akcionáři, kteří si ponechají své akcie i do budoucna." Od této majetkové změny si zároveň slibuje, že se pivovaru otevírají nové možnosti výrazných exportů na asijských trzích. Číňané si rádi vychutnají české pivo a právě pivovar by mohl pomoct dovážet kvalitní pivo na čínský trh.

"CEFC se zaměřuje na energie, finanční sektor v investicích a v současné době společnost investovala do letecké logistiky, médií a jiných průmyslových odvětvích," řekl předseda představenstva CEFC Jian Ming a dodává: "Východiskem investic v České republice není čistě ekonomický zájem, ale jde nám o spolupráci v rámci projektu One Belt, One Road, v konečném důsledku chce CEFC prohloubit přátelské vztahy mezi oběma zeměmi, podporovat spolupráci a výměnu mezi oběma zeměmi. "

CEFC investovala do Empresa Media v roce 2015, nyní vlastní 49 %. Do konce března 2017 měly obě strany vlastníků možnost zažádat o získání akcií zpět, respektive stažení investice.

Czechinanews | 2017 |
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky