Česko se stane dopravním uzlem Hedvábné stezky

23.03.2017

Aktivní účast České republiky v projektu One Belt, One Road začala v listopadu 2015, kdy premiér Sobotka odletěl do Pekingu na vyjednávací schůzky. Mimo to již řadu let je Česko hostitelskou zemí třídenní konference China Investment Forum.

Foto: Úřad vlády České republiky

K hlavním prioritám premiérovy cesty do Pekingu patřil rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti hospodářství, financí, lázeňství, zdravotnictví, cestovního ruchu, dopravy, energetiky a průmyslu, ale také sportu či vysokého školství. K tomu bylo podepsáno celkem 31 smluv a memorand. Konkrétně se jedná například o vstupu čínské banky Industrial Commercial Bank of China na český trh. V rámci smluv byla podepsána například dohoda o podílech v pivovarech Lobkowicz nebo léčebné pobyty pro čínské děti v lázních Karlova Studánka.

"Česko-čínské vztahy mají velmi dynamický vývoj a lze je označit za nejlepší v historii. S prezidentem Xi Jinpingem jsme diskutovali o jejich dalším úspěšném rozvoji a intenzivnější spolupráci obou zemí v řadě oblastí. ČR má přímé letecké spojení s Čínou na ose Praha-Peking, před rokem se otevřely  další přímé linky, tentokrát Praha-Šanghaj, která spojí ČR s hlavní ekonomickou tepnou Číny. Přes půl roku už také úspěšně funguje spojení měst Praha a Chengdu. Získáváme významné čínské investice, úspěšně u nás expandují čínské banky, letos zde otevřela svoji pobočku Bank of China. To vše jsou předpoklady, aby se ČR stala dopravním uzlem i finančním centrem Číny pro střední a východní Evropu," uvedl Bohuslav Sobotka.

Zajímavostí může být například obchodní zájem čínského investora v oblasti sportu. Došlo k uzavření spolupráce mezi českým olympijským výborem a čínským výborem, také memorandum o spolupráci fotbalových asociacích Česka a Číny. Čína si od toho slibuje pomoc s výcvikem trenérů. Mezitím již šanghajská společnost CEFC odkoupila většinový podíl pražského fotbalového klubu Slavia. Postavení stadionu možná jako další článek


Czechinanews | 2017 |
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky