Projekt Hedvábná stezka není jen o politice

04.01.2017

Záměrem projektu zvaného také jako OBOR (One Belt, One Road) je vybudovat ekonomicky a politicky stabilní partnerství zemí kolem Hedvábné stezky. Do projektu se již zapojilo 57 zemí z Evropy, Střední Asie a také země z afrického kontinentu. Velkou neznámou je Rusko a nesouhlasný postoj má USA.

Důvody pro vznik takovéto mezinárodní, až globální spolupráce jsou stanoveny obecně v pěti pilířích: koordinace politik, konektivita, obchod bez překážek, finanční integrace a mezilidské vztahy. Čína totiž očekává iniciativu všech zainteresovaných zemí. Každá členská země má možnost přijít s konkrétními kroky spolupráce v jakékoliv oblasti. Podle jednáních z listopadu 2016 na China Investment Foru je například spolupráce mezi Českem a Čínou zaměřena na vzdělávání a zdravotnické služby, mimo jiné.

Jedním z hlavních bodů projektu je vytvořit infrastrukturu dostatečnou k propojení kontinentů z východní Číny do západní Evropy, konkrétně až do Londýna. V rámci Evropy byla právě Velká Británie první ze zájemců o OBOR. Snahou je postavit takové spojení po zemi a moři, aby se zrychlil a usnadnil mezinárodní obchodní pohyb komodit. To se také podařilo a v lednu 2017 přijel první vlak z pobřežní provincie Číny do Londýna za osmnáct dní. Tato cesta byla o čtyři pětiny levnější než letecká doprava a o třicet dní rychlejší než doprava lodí.

Czechinanews | 2017 |
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky