Spolupráce v lázeňství znamená pro české lázně ekonomickou pomoc

04.04.2017

Kromě kliniky tradiční medicíny v Hradci Králové mají čínští investoři zájem o výstavbu lázeňského areálu v Jihomoravském kraji. Kvůli změně vedení po krajských volbách však stojí projekt na mrtvém bodě. Kladné ohlasy mají léčebné pobyty čínských dětí v Karlově Studánce.

Ilustrační foto; zdroj fotografie: www.czechcina.com

Podle náměstka jihomoravského hejtmana Jana Vituly je plán lázeňského rezortu v Pasohlávkách v mnoha ohledech pouze obecný. "Potřebujeme od čínské strany specifikovat podmínky, spousty věcí musíme ověřit a potvrdit. Chceme záruky, že se investice uskuteční, a chceme znát plán, jak budou jednotlivé investiční etapy na sebe navazovat," upřesnil Vitula. Rámec celkových investic ve výši zhruba dvou miliard korun stále platí.

Loni v létě při podepisování smlouvy mezi společností Thermal Pasohlávky a čínskou developerskou firmou Risesun nechyběl premiér Sobotka ani tehdejší hejtman Hašek. Ten si od spolupráce sliboval, že by lázeňský komplex mohl být vybudován již v roce 2019 a přinést nejméně 500 nových pracovních míst. Je však zřejmé, že po změně vedení není plánované otevření resortu začátkem roku 2019 reálné.

České lázně jsou pro Číňany lákavé také díky čistému prostředí. Během návštěv prezidenta Zemana v Pekingu, když došlo k podpisu velkého počtu memorand, bylo podepsáno také memorandum tehdejším ministrem zdravotnictví Němečkem o pravidelných léčebných pobytech pro čínské děti v lázních Karlova Studánka.

Spolupráce v lázeňství znamená pro české lázně ekonomickou pomoc, lázně získají novou klientelu z Číny, která si bude hradit pobyty a léčebné procedury sama. "Čínská strana je připravena spojit české lázně s čínskými partnery," uvedl Němeček.

Malé čínské klienty trápí řada onemocnění dýchacích cest, což je důvodem jejich pobytu v lázních. Všechny děti hned po příjezdu prošly vstupními prohlídkami a lázeňští lékaři jim individuálně určili nejvhodnější léčbu. Čekají na ně dechové rehabilitace na čerstvém horském vzduchu, který je srovnatelný s alpským prostředím, pobyty v solné jeskyni, ale také procházky Karlovou Studánkou a vycházky do přírody v okolí. Během třítýdenního pobytu mají čínské děti výrazné zlepšení s dýchacími obtížemi, proto také čínský zájem o spolupráci v této oblasti stále trvá a posiluje.

Czechinanews | 2017 |
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky